Premiärresa till Battle of Britain Air Show

Följ med till Storbritannien 12-15 september

I september 2024 går resan med tema slaget om Storbritannien under ledning av den uppskattade militärhistorikern Marco Smedberg. Du kommer att få besöka flera viktiga platser för slaget runt om London, Duxford Imperial War Museum och resans höjdpunkt – flygshowen Battle of Britain. Mängder med klassiska flygplan från andra världskriget utlovas. Det här vill du inte missa!

Del av poster från den klassiska brittiska krigsfilmen ”Battle of Britan” från 1969. @ MGM

Slaget om Storbritannien

Under juni 1940 hade Storbritannien tvingats bevittna två svidande nederlag när evakueringen från Dunkuerqe fullföljts och dess allierade i Frankrike kapitulerat för Nazityskland. Storbritannien stod nu ensamma kvar i kriget och det fanns en opinion i landet för att avsluta stridigheterna. Även inom de tyska leden fanns en tro på att britterna skulle sätta sig vid förhandlingsbordet men premiärminister Winston Churchill vägrade. Adolf Hitler, som hade trott på att Storbritannien skulle fred, började då förbereda en landstigningsoperation över Engelska kanalen (Operation Seelöwe) och gav Luftwaffe order om att ta kontroll över det brittiska luftrummet och knäcka deras flygvapen – Royal Air Force.

Tyska bombflyg, Heikel He 11, över Engelska kanalen 1940. @ Bundesarchiv, Bild 141-0678 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de (Wikimedia Commons).

Luftwaffe ställs mot Royal Air Force

Den 10 juli 1940 räknas som starten för slaget om Storbritannien och det kom att bli en hård prövning för britterna. Luftwaffe, under ledning av fältmarskalk Hermann Göring, gick primärt först till angrepp mot konvojer i Engelska kanalen och sedan radarstationer och flygfält längst Englands sydöstkust. Göring var övertygad om en snabb seger men britternas bedrev ett ihärdigt motstånd. Chef för RAF Fighter Command var Hugh Dowding och genom goda förberedelser och vissa försiktighetsåtgärder ledde han ett effektivt försvar mot tyskarna under slaget. Bägge sidor led dock kostsamma förluster men favören låg hos RAF då Luftwaffe gjorde en del taktiska och strategiska misstag. Slaget om Storbritannien brukar sägas ha avslutats den 31 oktober, men tyskarna fortsatte att bomba städer i Storbritannien fram till maj 1941 i det som kallas för Blitzen. Oavsett var slaget en avgörande brittiska seger då man stod emot tyskarnas luftanfall och förhindrade planerna på en invasion till land. Tyskarna hade därefter fokus på ett anfallskrig mot Sovjetunionen och andra världskriget gick in i en ny fas.

Karta över sydöstra England och 11 eskaderns sektorer. @Samuel Svärd.

Upplev krigshistorien på plats

Nu har du möjlighet att besöka flera avgörande platser för slaget. Under guidning av militärhistorikern Marco Smedberg får du under resan hela historien om och kring det avgörande slaget om Storbritannien. Vi kommer besöka flygfältet och museet i Biggin Hill som var bas för den 11:e flygsektorn vilken var av avgörande betydelse i försvaret av London. RAF:s flygbas i Biggin Hill var strategiskt viktig och utsattes för inte mindre än tolv tyska flyganfall under perioden juli 1940 och januari 1941.

Därefter kommer vi att bege oss till en annan avgörande plats för slaget om Storbritannien – Battle of Britain bunker. Här låg RAF:s kommandocentral för den 11. eskadern i en underjordisk anläggning som idag är återställt i det skick som det såg ut under 1940-talet. Här får du följa med ner på en guidad visning av hur britterna kommunicerade med sina skvadroner under det avgörande slaget. Ovan jord finns även ett omfattande museum och besökscenter med café som du kommer att få besöka.

Du kommer att få besöka det legendariska Fighter Command´s Operations Room i Battle of Britain-bunkern. Copyright: Ronnie Holmgren

Spektakulär flyguppvisning på Duxford

Lördagen viger vi fullständigt åt den omfattande Battle of Britain Airshow som hålls vid Duxford Imperial War Museum. Här finns flera stora utställningshangarer och hela den gamla flygbasens område är full med flygfarkoster och besöksmål. Här finns det dessutom mängder med aktiviteter, historieåterskapande sällskap i tidstypiska kläder, marknadsstånd, food trucks och möjligheter att köpa öl och andra drycker. På området kommer du att få ha egen tid att utforska allt spännande som finns att se och göra.

Själva flygshowen bjuder på en mängd olika flygplan som gör men har fokus på andra världskrigets och Storbritannien. Varje år deltar utländska sällskap och föreningar med sina flygplan så vänta dig några spännande överraskningar. Flygshowen avslutas traditionsenligt med en uppvisning av världskända RAF:s Red Arrows. Den kommer du garanterat inte vilja missa.

Några flygbara spanska versioner av Messerschmitt Bf-109 (Hispano HA.1112) kunde vi se på Battle of Britain Air Show förra året. Copyright: Ronnie Holmgren

Besök till RAF Museum

På söndagen checkar vi ut från hotellet och tar smidigt med oss vårt bagage i vår abonnerade buss när vi beger oss till resans sista besöksmål – RAF Museum. Detta museum erbjuder flygvapnets historia från dess början till dagens moderna flygplan. Här finns mängder av utställningsobjekt över ett stort område så planera gärna i förväg om det är några särskilda objekt som du inte vill missa.

Efter besöket erbjuds du en avtackningslunch på den lokala gastropuben the Beaufort. Utsedd av många resenärer från fjolårets resa som den bästa restaurangen vi besökte. Efter vår trevliga lunch erbjuds du återfärd till Heathrows flygplats (terminal 5) men de resenärer som önskar kan välja att avsluta denna gruppresa vid RAF Museum – allt beroende på vad som passar just dig bäst.

Marco Smedberg och Ronnie Holmgren framför en Avro Lancaster på Royal Air Force Museum under resan 2023.

Militärhistorikern Marco Smedberg guider dig i England

Resans expertguide är militärhistorikern och författaren Marco Smedberg. Marco har en bakgrund som pansarofficer och har även varit anställd på Högkvarteret. Han var senare med och grundade tidskriften Militär historia och var fram till 2014 dess chefredaktör. Marco har författat flertalet verk inom ämnet militärhistoria och är en av Sveriges mest sakkunniga guider på ämnet militärhistoria och i synnerhet andra världskriget.

Dessutom medföljer Battle Tours egen reseledare, Ronnie Holmgren, och ansvarar för den tekniska färdledningen. Ronnie har tidigare bakgrund bland annat som rese- och evenemangsansvarig på Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek och för dess medlemsklubb Pennan & Svärdet.

Du är garanterad att få skåda mängder med klassiska flygplan både vid muséer och på flygshowen. Copyright: Ronnie Holmgren

Välj det flyg som passar dig bäst. Smidigt boende nära Heathrow ingår!

För att kunna genomföra denna resa till mångmiljonstaden London krävs en praktisk logistik väl på plats. Platserna som vi kommer att besöka ligger också utspridda och kräver att vi nyttjar en abonnerad buss som snabbt kan ta oss mellan våra resmål. Samtidigt ska du enkelt kunna ta dig från flygplatsen till vårt valda boende. Därför bor vi smidigt på ett fint trestjärnigt hotell intill Heathrows flygplats.

Flygbiljetter ingår inte i resans pris, utan bokas av varje resenär själv. Du kan därför enkelt välja det flyg som passar dig själv bäst. Notera att hotellet ligger vid Heathrows flygplats – en av världens största flygplatser med många flighter.
Eftersom du bokar ditt eget flyg kan du också med fördel välja att på egen hand förlänga denna långweekend i denna högintressanta stad.

Memphis Belle, en klassik Flying Fortress, besökte Battle of Britain Airshow 2023. Copyright Ronnie Holmgren

Programmet i korthet

Torsdag 12/9:
Egen incheckning på hotellet under eftermiddagen
Samling i hotellets lobby klockan 18:00 (lokal tid)
Gemensam välkomstmiddag. Marco håller en välkomstpresentation och går igenom den historiska uppbyggnaden som resulterar i slaget om Storbritannien.

Fredag 13/9:
Frukost på hotellet
Avfärd med abonnerad buss till Biggin Hill museum där en guidad tur väntar
Medtagen packlunch ingår
Abonnerad buss till Battle of Britain Bunker Museum, inkluderar guidning i Operations Room
Återfärd till hotellet och egen tid på kvällen
Möjlighet att delta på gemensam middag till självkostnadspris (ingår ej i paketpriset) för den som önskar.

Lördag 14/9:
Frukost på hotellet
Avfärd med abonnerad buss till Duxford
Heldag på Duxford Battle of Britain Airshow och Duxford Imperial War Museum
Egen tid på flygshowens område. Måltider, fika och dryck intas på området efter eget behag och ansvar. Se separat program för Battle of Britan Airshow.
Samling vid bussen och återfärd tillbaka till hotellet efter flygshowen. Flygshowen brukar avslutas cirka kl 18:30.
Egen tid på kvällen

Söndag 15/9:
Frukost på hotellet
Utcheckning från hotellet
Avfärd med abonnerad buss till RAF Museum i Hendon
Gemensam avtackningslunch på intilliggande gastropub
Avfärd med abonnerad buss till Heathrow (terminal 5).
Resenärer som önskar stanna i London har möjlighet att göra det
Beräknad ankomst till Heathrow är klockan 17:00 (lokal tid). Ta dock lite höjd för eventuella trafikförseningar.

Notera att ändringar i programmet kan ske som ligger bortom Battle Tours kontroll.


Red Arrows, egentligen Royal Air Force Aeronautic Team, deltar under en flyguppvisningen. @Wikimedia

Information om resan

Datum: 12 september till 15 september 2024
Boende: trestjärnigt hotell i anslutning till Heathrow*
Transport: eget flyg. Resan börjar och slutar i London
Pris: 16 850 SEK per person (för del i dubbelrum, enkelrumstillägg tillkommer)
Enkelrumstillägg: 2 500 SEK per person
Anmälningsavgift: 3 000 SEK. Betalas till bankgiro 5850-6874 (Battle Tours / Xperus AB) inom 10 dagar efter bokning.
Ange ditt angivna mobilnummer i bokningen i meddelanderutan som referens.
Efter betalad anmälningsavgift är bokningen bindande.
Betalningsvillkor: återstående belopp faktureras resenär direkt efter genomförd resa, det vill säga genom efterskottsbetalning.
10 dagars betalningsvillkor och fakturan skickas till din angivna e-postadress.
Se även fullständiga resevillkor.
Sista anmälningsdag: 30 juli 2024
Kontakt: vänligen kontakta Ronnie Holmgren, via epost: info@battletours.se eller via telefonnummer: +46736491187
*meddelas resenärer cirka två månader innan avresa.

Allt detta ingår i resans pris:
Expertguidning av militärhistorikern Marco Smedberg
Boende tre nätter på trestjärnigt hotell
Tre frukostar
Två luncher
En gemensam välkomstmiddag
Måltidsdryck: vid välkomstmiddag och avslutningslunch erbjuds en öl, vin eller alkoholfritt alternativ
Abonnerad modern buss bara för vår deltagargrupp
Inträdesbiljett till samtliga muséer och besöksmål
Inträdesbiljett till Battle of Britain Airshow

Flygbiljetter och transfer till hotellet ingår ej i resans pris utan bokas separat.

Övriga upplysningar gällande villkor som är viktiga för dig som bokar

Resan måste ha minst 15 bokade resenärer innan 2024-07-01 för att genomföras.
Denna resa tillämpar ingen åldersgräns. Personer under 18 år måste resa i målsmans sällskap.
Flera av platserna som besöks under resan är begränsade för personer med rörelsehinder. Battle Tours kan ej garantera att du kan genomföra alla platsbesök om du på grund av sjukdom eller rörelsehinder inte kan på egen hand besöka de specifika besöksmålen.
Battle Tours (särskilt företagsnamn) är del av Xperus AB (org.nr. 559369-4804), som är den juridiska person resenär ingår avtal med. Battle Tours / Xperus AB ställer resegaranti till Kammarkollegiet enligt resegarantilagen och innehar F-skatt.
Du betalar endast anmälningsavgiften i förskott och slutfaktureras restbelopp efter att resan är genomförd.
Läs igenom bokningsvillkoren innan du bokar resan och glöm inte att se till att du har tecknat erforderlig reseförsäkring. Kontrollera att du har ett avbokningsskydd i fall du skulle behöva ett sådant.

Har du några frågor så tveka inte att kontakta Ronnie Holmgren, ansvarig och grundare av Battle Tours och Xperus AB.
E-post: info@battletours.se
Telefon: +46736491187

Varmt välkommen att göra din bokning till Battle of Britain-resan!

Boka din plats genom att fylla i formuläret nedan.

OBSERVERA: Bokningen är bindande när anmälningsavgiften är betald.

Boka
Deltagare 1

 

Deltagare 2

 

Deltagare 3